Бібліотека - студія "ДіМ"

30 березня 2015 р.

Розмова про весну та птахів від Олександри Павлівни Кондратович

Арт–галерея «Луцьк» приймала надзвичайну гостю – відому дочку поліського краю, етнографа, краєзнавця, фольклориста Олександру Павлівну Кондратович. А у учнів 3-го класу гімназії №21 була чудова нагода познайомитись з неперевершеною у своїй творчості збирачкою поліського фольклору, досвідченим краєзнавцем і зачаруватись в її розповіді про весну, птахів, про цікаві і пізнавальні народні легенди, перекази, обряди. Тихо, по-весняному збуджено на початку зустрічі проспівала Олександра Павлівна відому на Поліссі пісню «Ой ти, соловейку» і як пісня полилась її розмова про ластівку, лелеку, соловейка – Божих провісників весни, як в народі називали цих птахів.

25 березня 2015 р.

Вітаємо переможницю обласного конкурсу "Найкращий читач України - 2015"

Приємною новиною стала для працівників центральної бібліотеки для дітей звістка про перемогу користувачки бібліотеки Юлії Луканіної в обласному конкурсі «Найкращий читач України - 2015» у віковій категорії серед учнів 7-х класів. На конкурсі Юля презентувала книгу українського письменника Андрія Кокотюхи «Таємниця зміїної голови» де головні герої книги, діти, вирушають до похмурих лабіринтів підземних печер старовинного княжого замку, де колись гуляв народний месник Устим Кармелюк. І десь там сподвижники Кармелюка заховали великий діамант небаченої краси. Також Юля представила електронний та текстовий щоденник читача. Виступ Юлії був переконливим, активним, цікавим, по-дитячому щирим. Своєю розповіддю їй вдалось зацікавити своїх однолітків, які були учасниками конкурсу, творчістю Андрія Кокотюхи, підкорити членів журі своєю ерудицією, творчим мисленням і своїм талантам читача. Основним кредо у читанні для Юлі є те, що книги треба не прочитувати, а читати і перечитувати, користь не в багатьох, а в хороших книгах, книгу читають не очима, а розумом, про що вона довела під час свого виступу.
Юля Луканіна вже більше 7 років є користувачкою центральної бібліотеки для дітей. Вона є учасницею бібліотечного лялькового театру «Соняшник», була переможницею конкурсу читців присвяченого Лесі Українки, бере участь у театральних презентаціях книг волинських та українських письменників, які організовуються у книгозбірні. У вільний час займається вишиванням картин з бісеру. Юля навчається у 7-Б класі НВК №9.

Щиро вітаємо Юлю Луканіну з перемогою та бажаємо їй цікавих і приємних моментів у зустрічах з книгами.

21 березня 2015 р.

Конкурс "Найкращий читач 2015" визначив переможців

І знову зустріч з книгою від найкращий читачів книгозбірень міської бібліотечної системи відбулася в центральній бібліотеці для дітей в рамках Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України - 2015». Присутніх привітала заступник директора по роботі з дітьми Бочарова Ніна Іванівна, розповівши про умови проведення конкурсу та представила почесних членів експертної комісії. А оцінювали виступи дітей Коробчук Петро Йосипович - Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, автор 8 творчих збірок, літературний редактор видавництва «Твердиня», керівник культурного об'єднання «100 Вт» Столярчук Володимир та переможець обласного конкурсу «Найкращий читач України - 2013», який увійшов до книги «Майбутнє Волині. Талановиті діти» з талантом до читання Владислав Шкода.

Особливістю цьогорічного конкурсу було те, що організатори запропонували дітям провести його у форматі бук-слема (BOOK Slam) - змагання на кращу "рекламну компанію" по просуванню обраної книги. Конкурсанти долучитись до оцінювання учасників, заповнивши моніторинговий протокол виступів, результати якого були взяті до уваги членами експертної комісії під час визначення переможців. Цікавими, веселими, пізнавальними були виступи всіх учасників конкурсу, які представляли книги зарубіжних та українських письменників. Тут і книги Володимира Рутківського, Андрія Кокотюхи, Клайв Стейплз, Бодо Шефер, Ева-Марія Люнд, Лесі Вороніної і багато інших. В рамках конкурсу було проведено інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» в якій взяли участь всі учасники конкурсу, диспут «Як здійснити свою мрію», вели розмову про майбутнє книги, бібліотеки і читання. Переможцями серед учнів 6-х класів було визнано виступ Корсун Павла читача бібліотеки №11 з книгою Конан Дойля «Загублений світ», а серед читачів 7-х класів Луканіну Юлю читачку центральної бібліотеки для дітей з презентацією книги Андрія Кокотюхи «Таємниця зміїної голови».

Всі учасники та переможці конкурсу були нагороджені грамотами та отримали в подарунок книги.

19 березня 2015 р.

Що читати дітям і підліткам

У рамках дискусії «Українська дитяча література від «Смолоскип» у столичному Будинку вчителя, було запропоновано список книжок, які обов’язково слід прочитати дитині.

Перелік виглядає так:

Література для молодших школярів:
  1. Іван Франко. Фарбований лис.
  2. Микола Коцюбинський. Хо.
  3. Майк Йогансен. Оповідання для дітей.
  4. Віктор Близнець. Женя і Синько.
  5. Василь Симоненко. Казки.
  6. Микола Вінграновський. Гусенятко. Сіроманець.
  7. Всеволод Нестайко. Одиниця з обманом.
  8. Всеволод Нестайко. В країні сонячних зайчиків.
  9. Всеволод Нестайко. Незвичайні пригоди у лісовій школі.
  10. Всеволод Нестайко. Тореадори з Васюківки.
  11. Всеволод Нестайко. Загадка старого клоуна.
  12. Владимир Киселев. Девочка и птицелет.
  13. Галина Малик. Злочинці з паралельного світу.
  14. Галина Малик. Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії.
  15. Володимир Рутківський. Вогонь до вогню.
  16. Володимир Рутківський. Гості на мітлі.
  17. Володимир Рутківський. Джури козака Швайки.
  18. Леся Воронина. Прибулець з країни Нямликів.
  19. Оксана Лущевська. Дивні химерики.
  20. Галина Ткачук. Вечірні крамниці вулиці Волоської.
Література для підлітків:
  1. Юліан Опільський. Золотий лев. Ідоли падуть.
  2. Андрій Чайковський. Сагайдачний.
  3. Осип Назарук. Роксоляна.
  4. Адріан Кащенко. Над Кодацьким порогом.
  5. Ірина Вільде. Повнолітні діти.
  6. Григір Тютюнник. Вогник далеко в степу.
  7. Володимир Малик. Таємний посол.
  8. Анатолій Дімаров. Друга планета.
  9. Ярослав Стельмах. Найкращий намет.
  10. Марина та Сергій Дяченки. Ритуал.
  11. Сергій Оксеник. Лісом. Небом. Водою.
  12. Володимир Арєнєв. Душниця.

18 березня 2015 р.

Виставка "Місто живе, місто мріє"

17 березня в арт-галереї «Луцьк» відбулось відкриття виставки дитячих робіт художньої студії «Мальованка», що створена при центральній бібліотеці для дітей під назвою «Місто живе, місто мріє». Тематика представлених робіт - це місто дитячих мрій. Саме через своє бачення, мрію, творчу фантазію. через призму кольорів діти відтворили своє бажання бачити свої рідне місто яскравим, квітучим, з незвичними будинками, з дитячими ігровими майданчиками. В дитячих малюнках наше місто стало схожим на весну в якій господарює літнє тепле сонечко. На виставці представлено більше 100 робіт авторами яких є діти віком від 4 до 12 років. При створенні малюнків були задіяні ті засоби, які найбільше використовують діти в своєму повсякденному житті: кольорові олівці, фломастери, фарби, ручки. Відкрили виставку керівники студії, молоді художники Богдан Осіюк та Галина Палазнік, які подякували діткам за їх творчі, натхненні роботи, батькам за активну допомогу у підготовці виставки і за талановитих дітей. Маленькі художники розповіли присутнім про свої бажання, мрії, які вони втілили на своїх творчих картинах. Як сказав відомий французький художник Жан Батист Симеон Шарден: «Хто сказав, що пишуть фарбами? Фарбами користуються, а пишуть почуттями». Саме ці слова можна віднести до творчості маленьких художників-мрійників з дитячої студії «Мальованка». Діти, учасники студії, створюють свої малюнки, можливо, не за канонами високого мистецтва, але вони їх створюють за своїми внутрішніми відчуттями гармонії, краси, знаходять свої фарби, бо в них є те, чого ми дорослі давно втратили, уміння радіти і бачити життя яскравим.

17 березня 2015 р.

10 цитат и афоризмів Агнії Барто


• Если ребёнок нервный, прежде всего надо лечить его родителей.

• Все-таки самый искренний разговор — это разговор с самим собой!!!

• Дарю тебе сердце
На листике белом,
Дарю тебе сердце,
Что хочешь с ним делай.
Гуляй где угодно,
Ходи с ним повсюду,
Рисуй что захочешь,
Сердиться не буду.
Но лучше на нем
Рисовать не учись ты,
Пускай мое сердце
Останется чистым.

16 березня 2015 р.

Десятка найвпливовіших письменників України

Десятка найзначніших і найвпливовіших письменників України, на думку експертів Forbes, виглядає так:
  • Сергій Жадан                104
  • Юрій Андрухович         75
  • Тарас Прохасько           57
  • Оксана Забужко             52
  • Андрій Курков               35
  • Олександр Кабанов       25
  • Юрко Іздрик                  24
  • Борис Херсонський       22
  • Андрій Бондар               21
  • Маріанна Кіяновська    21

11 березня 2015 р.

Єдиний Шевченко, єдина Україна!

Працівники центральної бібліотеки для дітей продовжують тісну співпрацю з групою переселенців з Криму та Сходу нашої країни. Після відкриття виставки графічних робіт в арт-галереї Луцька читачки бібліотеки, переселенки з Луганська Марини Ткачової, бібліотечні працівники долучились до нової мистецької акції «Читаємо Тараса Шевченка разом» з ініційованою Управлінням культури Луцької міської ради. Спільно з дітками їх батьками, що мають статус переселенців, в арт–галерії відбулось літературне читання творів Тараса Шевченка. Про життя і творчість Тараса Шевченка, про його сучасне сьогодення у житті українців, розповіла директор центральної бібліотеки для дітей Ніна Бочарова. Начальник Управління культури Тетяна Гнатів привітала учасників літературної зустрічі і подарувала кожному книгу «Кобзар» запропонувавши тут же прочитати на вибір уривок з вірша Тараса Шевченка розпочавши особисто твором «Заповіт». Перші рядки з «Кобзаря» залунали з уст діток з Криму, Луганська. Можливо не зовсім розуміючи зміст деяких слів, але було відчутно, що вони тримають в руках дійсно величну книгу великого українця Тараса Шевченка. Тепер ця книга, стане тим місточком до розуміння єдиної України з єдиним для всіх Шевченком.

Лялька-мотанка і дитяча письменниця Наталія Бугай в гостях у читачів бібліотеки

Скоро ми будем відзначати Всесвітній День лялькаря (21 березня). І щоб гідно з подарунками зустріти цей день вирішили працівники центральної бібліотеки для дітей запросити до своїх читачів дитячу письменницю Наталію Бугай. Можливо і дивним може здатися така зустріч: письменниця і лялька. Але ось уже більше 2-х років Наталія Володимирівна стала знаною в місті, як майстриня по виготовленню ляльки-мотанки. За цей короткий час освоєння цього мистецтва, вона брала участь в декількох виставках, конкурсах і провела більше 50 майстер-класів для дітей та дорослих в школах, бібліотеках, на мистецьких заходах. А перші кроки свого творчого злету Наталія Бугай отримала саме в центральній бібліотеці для дітей, будучи учасницею майстер-класу по виготовленню ляльки-мотанки. На зустріч ми запросили учнів 3-х класів НВК №9 разом з своїми батьками. Перед початком творчої роботи Наталія Володимирівна продемонструвала свою пересувну виставку ляльок-мотанок, розповіла про традиції виготовлення цих ляльок і про своє захоплення. А далі розпочалась година творчості... і хто сказав що діти не можуть всидіти і півгодини спокійно і бути неуважними? Завітайте на майстер-клас до Наталії Бугай, де діти, навіть після шкільних уроків, успішно, творчо, захоплено працювали протягом години. І результат не забарився!

Семінар шкільних бібліотекарів в центральній бібліотеці для дітей

Сьогодні в залах центральної бібліотеки для дітей відбувся міський семінар шкільних бібліотекарів на тему «Вплив тематичних бесід на формування компетентного читача». Організаторами стало методичний кабінет Управління освіти луцької міської ради, бібліотекарі спеціалізованої школи I-III ступенів №1 та центральна бібліотека для дітей. Колеги із шкільних бібліотек познайомились з досвідом роботи шкільної бібліотеки спеціалізована школа №1, яку представляла завідувач Франчук О. М.. Про створення комфортного середовища для користувачів в сучасних бібліотеках поділилась заступник директора по роботі з дітьми Луцької міської централізованої бібліотечної системи Ніна Бочарова. На семінар завітали учні 4-го класу спеціалізованої школа №1 для яких бібліотекар шкільної бібліотеки Мевлютова Н.Р. запропонувала познайомитись з творчістю дитячого українського письменника Всеволода Нестайка. В цікавій, активні формі діти обговорювали книгу Всеволода Нестайка «Одиниця з обманом». Приємною для дітей була екскурсія бібліотекою з моментами пізнавальна – розважальної години, яку підготували бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей Аркушин Юля та Гут Вікторія за книгами українських дитячих письменників. Зустріч читачів і шкільних бібліотекарів в залах дитячої міської бібліотеки, став тим професійно - читацьким містком між книгою і читачем, який запрошує до читання і пізнавання світу книги і бібліотеки.

3 березня 2015 р.

Талант бути читачем відмічено у книзі «Майбутнє Волині – талановиті діти»

З приємною звісткою завітав до бібліотеки наш читач Владислав Шкода, тримаючи в руках книгу «Майбутнє Волині - талановиті діти». Він щойно повернувся з святкової церемонії презентацією цієї книги, де отримав із рук керівника проекту та генерального директора видавничого центру «Перлина» Вікторії Шеремет Диплом учасника, пам’ятну статуетку і книгу в подарунок. Серед творчих дітей, які вміють співати, танцювати, малювати, виготовляти цікаві творчі речі, Влад був єдиним учасником талант якого виявився інтелектуальним - бути читачем. В 2013 році Владислав отримав звання «Найкращий читач України» і головний приз – поїздку до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», котрий є складовою Міжнародного дитячого фестивалю.
Талановитим є і його менший братик Костя, який також знайшов своє місце на сторінках цієї книги. Сьогодні талант Кості в бальних танцях, але він не зменшує свої темпи і в читанні.
Вітаємо наших читачів Костю та Владислава Шкоду!

"Дерево до неба" - виставка надії і добра

Бібліотека, діти, батьки, творчість - все це поєднується в родині Ткачових – Марини, Кирила та їх дітей Варвари та Лёви. Ця сім’я вже більше півроку як переїхала з Луганська до Луцька. Спочатку здавалось це буде тимчасово, а чим далі, ситуація змінювались не на краще. Вирішили залишитись у Луцьку. До центральної бібліотеки для дітей сім’я Ткачових завітала ще на початку літа і відразу стали активними учасниками дитячої студії «Мальованка», мультстудії «Мультяшка». А ще дуже полюбили читати книги українських авторів, а для маленької Варвари мама Марина читає українські казки. Під час відвідування бібліотеки з’ясувалось що Марина Валеріївна цікаво і творчо малює як графік. Вона показала свої роботи і директор бібліотеки, вирішила допомогти їй здійснити її давню мрію. І ось 27 лютого в арт-галереї "Луцк" відбулось відкриття виставки "Дерево до неба". Автором стала Марина Ткачова. Про відкриття своєї першої персональної виставки Марина мріяла давно. Але лише тут, на Волині вона здійснила свою мрію. Своїм таким творчим успіхом авторка дала можливість самоутвердитись самій, та дати надію і віру для тих, хто зараз можливо переживає свої несприятливі моменти, пов’язані з вимушеним переїздом до інших районів України. За невеликий час перебування в Луцьку ця сім’я змогла найти себе і багато друзів однодумців і просто не байдужих людей, які прийшли порадіти за Марину і висловити слова творчого захоплення від її робіт. В її графічних роботах відчувається казковість, легкість, а численні птахи, зображені на картинах, дають надію на її подальший творчий злет, а дерево, яке тягнеться своїм гіллям до неба, стверджує віру, що це дерево, як символ роду, має силу рости і розвиватись, бо має міцне коріння в родинні і в самій Україні.