Бібліотека - студія "ДіМ"

29 серпня 2015 р.

Культурний вояж до Швеції

Завершилась цікава, пізнавальна і по-робочому насичена поїздка делегації з Луцька до Швеції, в рамках спільного україно-щведського проекту «Подолання стереотипів для побудови довіри та надії». Даний проект реалізується Центром розвитку «Демократія через культуру» спільно з муніципалітетом м. Ботчирка (Швеція), а також містами Павлоград Дніпропетровської області та Луцьком. Корднатором цього проекту від міста Луцька є начальник управління культури Тетяна Гнатів. Мета такого творчого візиту стало налагодження процесу участі громадян в культурно-мистецьких заходах, вивчення досвіду їх проведення, подолання стереотипів у спілкування у міжкультурному просторі через культуру та обмін досвідом у розвитку місцевих громад. Цього року команду з нашого міста представляли Віталій Поліщук - головний спеціаліст управління культури, Галан Ліна Вікторівна – директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради, Ніна Бочарова - директор центральної бібліотеки для дітей, журналіст Анна-Єкименко-Поліщук. За незначний час нам вдалось відкрити для себе Швецію через музику, театр, книги, малювання , анімацію. Ми спільно з шведською молоддю створювали фільми, вивчали певні танцювальні рухи, спільно малювали картини –графіті, цікавились їх літературними вподобаннями Спілкування відбувалось мовою танцю, пісні, малюнку, спільним створенням мистецького продукту, і саме в цей час в нас не було ніяких бар’єрів, незважаючи, що ми розмовляли на різних мовах. Приємним було і те. що нас щиро привітали з Днем незалежності України наші шведські колеги, а мешканці Стокгольма, мали можливість помилуватись нашими вишиванками, які ми всі одягнули в цей день.
Поїздка була творчою і результативною, і тепер ми будемо чекати гостей у своїх культурних закладах. Координатор проекту з шведської сторони Каріна Савборг висловила бажання приїхати разом з бібліотекарями міста Ботчирка до нашої бібліотеки. Бібліотека чекає колег

27 серпня 2015 р.

«Нам потрібне мирне небо»

.
Сьогодні центральна бібліотека для дітей стала в нашому місті центром проведення вільного, цікавого, корисного часу, і що важливо, безпечним місцем, як для самих дітей, так і для сімейного відпочинку. З нагодити святкування Дня Незалежності та Дня Міста відбулося цікаве та незвичайне свято під гаслом «Нам потрібне мирне небо». З усіх куточків мікрорайону збіглись діти, щоб висловити свою любов до нашого міста та нашої держави України. Були тут дорослі і малі: мами і тати, бабусі і дідусі. У кожної людини, крім рідної країни, є ще мала Батьківщина. Це місто або село, в якому ти народився, твоя вулиця, дім — все те, що таке близьке серцю.
-« Я люблю своє місто за красиві вулиці, бульвари, площі, парки та сквери. Особливо місто красиве весною та влітку, коли з'являється соковита зелень. Коли приходять свята, місто спалахує безліччю різнобарвних прикрас» -, так говорять про наше місто учасники створення плакату «Місто моєї мрії», які разом з бібліотекарем Вікторією Гут побудували на папері своє майбутнє місто.
Бібліотекар Юлія Аркушин провела разом з дітьми своєрідну мистецьку акцію по виготовленню патріотичних листівок.
Свої дитячі мрії про мир та спокій в Україні маленькі учасники свята висловили у конкурсі малюнка на асфальті «Хай в серці кожної дитини живе любов до України».
А найактивнішим читачам бібліотекар Ірина Гаджиєва вручила невеличкі подарунки.
На останок свята усі діти разом з бібліотекарями взяли участь у флеш- мобі « Україна – це ми ».
Всі учасники свята мали змогу поласувати смачним морозивом, яке подарував дітям підприємець Олександр Ліпський.

12 серпня 2015 р.

Флористична мандрівка «Квіти радості, квіти щастя».


Щодня, відволікаючись від міської суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету квітів. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя людини.
Зовсім не варто вважати, що квіти відіграють тільки виключно естетичну роль. Це твердження невірне. Корисні властивості квітів неможливо недооцінювати.
Кімнатні рослини, садові рослини, квіткові композиції роблять життя людини набагато привабливіше, що безумовно сприяє поліпшенню настрою і відповідно самопочуття.
Сьогодні діти мали можливість помандрувати флористичними стежками нашого краю. Вони дізналися про різноманіття квітів, про їхні цілющі властивості, розповідали легенди про квіти. Самі менші читачі розмальовували польові квіти

Під покровом любові. Арт-терапія для сімей воїнів АТО


Так називалася творча гутірка дружин учасників АТО та їхніх діток, що відбулась 8 серпня в цетральній бібліотеці для дітей. Шість матусь і семеро дітей віком до дев’яти років провели разом майже п’ять щасливих годин, відображаючи пензлем на справжніх полотнах свій настрій та емоції.
Цей захід відбувся за сприяння Відділ організації благодійності та соцслужіння Волинської єпархії УПЦ КП , керівників Мистецька студія "МАЛЬОВАНКА" Богдана Осіюк та Галина Палазнік , Волинський центр допомоги бійцям АТО, Ніни Бочарової, директорки центральної міської бібліотеки для дітей та за фінансової підтримки австрійської діаспори, зокрема парафії Покрови Пресвятої Богородиці у Відні.
Мами з дітками разом писали картини. І хоча до того жодна з них не тримала пензля у руках, їм все вдалося! Перший малюнок був спільний. Дітки вигадували сюжет, мамусі допомагали. Другий малюнок жінки малювали самі. У повній тиші, віддавшись своїм відчуттям (дітлахів у ту мить розважали дорослі організатори).
Я така щаслива, вигукувала одна мама! Я зрозуміла, що хочу малювати. Запишіть мене до своєї студії, просила художників.
Я все ще під враженням і дитина просить відвезти її туди, де були вчора, розказувала наступного дня інша мама.
І дітлахи того дня не втомили своїх мам, а навпаки, вони разом відпочивали. Коли й малювали, коли крутилися в захваті коло маминих малюнків, частувалися солодощами, бавилися в ігри.
«Любов перемагає!» – з таким лозунгом ми плануємо показати ці художні полотна в деяких містах Європи. Щоб усі зрозуміли, що попри війну, мами і дітки військовослужбовців є справжньою опорою для своїх татусів й любов їхня не тліє, а навпаки, стає ще сильнішою.

11 серпня 2015 р.

Шановні користувачі бібліотеки та небайдужі люди!!!!


Просимо долучитися до такої благородної справи. Триває Всеукраїнська програма збору та утилізації пластикових кришок ( від води, соку, молока, йогуртів) для подальшої переробки та виготовлення протезів та їх частин для воїнів АТО. Кришечки просимо приносити за адресою м.Луцьк,
пр-т.Грушевського,1(Центральна бібліотека для дітей).Не будьте байдужі до чужої біди! Давайте усі разом допоможемо тому, кому ці протези дуже потрібні!

5 серпня 2015 р.

Сонячна радість для сонячних дітей

Тепле сонце, ігри ,забави, друзі, пригоди і радість від нових зустрічей - все це для дітей є звичним коли на вулиці літо і в них канікули. Саме цей набір літнього відпочинку подарували сьогодні волонтери Міша Судніцин, Андрій Савицький, Софійка Шимків члени організації « Діти надії», та директор центральної бібліотеки для дітей Ніна Бочарова для дітей з синдромом Дауна та їх батьків. Заручившись підтримкою Мельник Олени Олександрівни, яка є головою правління ВОГО « Даун Синдром» в м. Луцьку для було організовано незвичне пізнавально - розважальне свято «Скарб допомоги». Діти мандрували, згідно малюнках на карті, парком біля Палацу учнівської молоді у пошуках маленького потяга на дитячій залізниці, кумедного слоника і « мистецької стоянки». На мистецькій стоянці майстриня Олеся Задонцева за бажанням дітей робила тату на руках, обличчях дітей. Дівчатка прагнули квіток і сонечка, хлопці футбольного м’ячика або дракончика. Продовжилась зустріч веселою, танцювальною дискотекою, забавами від клоуна. Своїм святом волонтери з організації « Діти надії» подарували і самим дітям і їх батькам радість нового спілкування, нових вражень, емоцій, краси, любові, віри і народження нових мрій і бажань. Саме через спілкування з цими особливими дітьми , які відкритті до людей через свою сонячну посмішку, за якою ніколи не криється зло і погані наміри, ми повинні принести в цей світ віру, тепло, світло, щастя і добро.