Бібліотека - студія "ДіМ"

11 жовтня 2017 р.

«Душу-Богові, Життя –Україні , Честь –собі» - історична подорож

В історичну  подорож  в часи козацтва « Душу – Богові, Життя –Україні, Честь – собі» запросили сьогодні своїх читачів , учнів 8- Б класу НВК №9 , працівники центральної бібліотеки для дітей.  На зустріч до дітей завітав відомий історик, краєзнавець, публіцист, доктор історичних наук, який  має багато праць з історії Волині, українського козацтва, полковник Волинської Січі Війська Запорізького, автор книги «Лицарі сонця», засновник та директор Музею - скансену історії сільського господарства Волині Олександр Миколайович Середюк.
Діти із захопленням слухали розповідь про  невідомі сторінки з життя  козаків: яку їжу вживали  , як жили, які відносини між вояками існували в часи козаччини. Зацікавили дітей  правила суворої та справедливої дисципліни, яких мав дотримуватись той , хто назвався козаком. Захопила дітей розповідь про  загадковий образ Козака Мамая , що вважається  духовним символом українців і у думах і помислах українців уособлював народну силу духу, незламність волі в святій борні з поневолювачами, що так вважливо в сьогоденній час знати молодому поколінню. До уваги присутніх бібліотекар Ірина Гаджиєва підготувала  перегляд документального фільму про сьогоднішніх захисників України , що воюють на Сході України і в яких незабаром теж буде свято - День захисника Вітчизни.
Далі розповідь пішла про пітримку і вховання у молоді  козацьких традицій через заняття в спортивних секціях, які основані на  елементах бойового гопака  та козацького характерниства. Саме там приділяють багато уваги вивченню українських традицій та обрядів. Дітей вчать поваги до старших та пошани до своєї історії. Наприклад, підготовка до тренування або змагання майже завжди починається з прославлення України та традиційного вітання «Слава Україні». Діти мали можливість переглянути документальний фільм про школу козацького гарту, яка довгий час працювала  на Волині  і зараз знову проходить набір молоді до секцій з основ бойового гопака.  А ще, Олександр Миколайович, продемонстрував  для присутніх вправи  з основ козацького шабельного бою. А яке українське свято без гостин і смачних страв, якими теж любили посмакувати і козаки – це куліш, галушки, а сьогодні були вареники, які прийшлись до смаку і отоману Олександру Середюку і учням, що були учасниками  зустрічі. 
     










Немає коментарів:

Дописати коментар