Бібліотека - студія "ДіМ"

27 березня 2017 р.

Майстер - клас по гончарству від народного майстра України Миколи Шавули

Нещодавно центральній міській бібліотеці для дітей ( пр.т Грушевського,1) відбулись своєрідні магічні дійства Як вони відбувались могли побачити учасники краєзнавчого гуртка “Пізнайко-мандрівник» ЗОШ І-ІІІ ст. № 25 м. Луцька ( керівник Поліщук Л.М.), які були запрошені на зустріч з знаною людиною і не зовсім знаним дітям видом народного мистецтва – гончарством. Головним магом був народний майстер гончарної справи, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Микола Шавула. Як говорять самі ж гончарі слово «гончар» має походження від « горна» і « чарування». Саме це своєрідне творче чарування відбувалося в руках майстра, коли він працював з глиною. З маленької кульки перед очима дітей поставали кухлі, миски, горнятка. Діти були під магією, як самої робота майстра, так і від того , що можна зробити з цього неймовірного пластичного матеріалу глини. Микола Шавула, працюючи над виробами , розповідав дітям про сам процес добування глини, доведення її до такого творчого стану, про техніку виготовлення виробів і секрети своєї майстерності. А далі наступив час творчого уроку для самих дітей. По черзі вони підходили до гончарного кола , робили перші рухи і дотикались до природного чарівного матеріалу глина. Народний майстер Микола Шавула навчав дітей вимішувати, розминати, виминати, гладити, чарувати над таким історичним матеріалом наших предків і водначас сучасним.
Захопленню дітей не було меж. Вони вирішили зробити спільну глиняну тарілку, яку кожен розписав своїм візерунком і підписали її , щоб подарувати в майбутньому своїй рідній школі. А ще Микола Шавула продемонстрував свій найменший виріб, зроблений на гончарному колі – міні глечик в розмір нігтика, що помістився до сірникової коробки. Не втримались від спокуси попрацювати на гончарному колі і самі працівники бібліотеки.
« Глина неймовірний матеріал – в поєднанні з водою вона стає дуже ніжною , приємною на дотик і набирає тепло рук і не відпускає тебе надовго» - такими враженнями поділилась бібліотекар Інна Тимощук , яка вперше , як і діти , створила свій глиняний глечик.








Немає коментарів:

Дописати коментар