Бібліотека - студія "ДіМ"

21 лютого 2015 р.

Інтерактивний мовний урок «Орієнтир - українська мова»

Літературний компас рідної мови «Орієнтир - українська мова» - саме таку назву мав інтерактивний урок запропонований працівниками центральної бібліотеки для дітей для учнів 5-Г класу НВК №9 з нагоди святкування Дня рідної мови. Провідний бібліотекар Гаджиєва Ірина Олександрівна розповіла присутнім про історію виникнення цього свята, навела відео переконання за визнання української мови багатьма відомими людьми та представниками різних національностей. Щоб не заблукати серед майже 6 тисяч мов, які є у всьому світі, Ірина Олександрівна зорієнтувала учнів на вивчення рідної мови запропонувавши взяти участь в мовному змаганні.
Урок пройшов у надзвичайній активності, адже дітям було дано завдання самим в командній грі знайти вирішення інколи складних, інколи логічних, а інколи і кумедних випадків застосування мовних ситуацій. Тут були такі завдання, як продовжити прислів’я, проговорити на швидкість і вірність скоромовки, перекласти на рідну мову слова з російської мови та мови «суржика», відгадування мовних загадок та ребусів. Приємним було те, що діти успішно справились з завданнями і не заблукали в мовних лабіринтах. Та й це не дивно. Саме цей клас є лідером по читанню серед відвідувачів книгозбірні. Гарною традиціє в цьому класі стало дарування на день народження книг. Серед подарованих всі книги українських авторів: Всеволод Нестайко Галина Погутяк, Надія Гуменюк. От і на цій зустрічі, діти виявили бажання зустрітись під час Тижня дитячого читання з дитячою письменницею зі Львова Галиною Погутяк та волинською письменницею - Надією Гуменюк. Здається діти вже в такому віці визначились у своєму життєвому маршруті – вивчати, поважати і любити свою рідну мову - українську.
В цей же день до бібліотеки завітали і найменші читачі - учні 3-В класу НВК№9, які прийшли до книгозбірні на свято «Плекатимеш мову-цвістимуть слова» з поетичною композицією складеної з віршів про Україну, про рідну мову. Бібліотекар Юлія Аркушин провела з дітками мовні ігри, показала слайд-презентацію про історію виникнення світових мов і зокрема української. Діти подарувала бібліотеці свої малюнки на яких вони відтворили основні символи України.

Немає коментарів:

Дописати коментар