Бібліотека - студія "ДіМ"

12 липня 2021 р.

Пам'ятка архітектури національного значення, яка знаходиться в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» - Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла


Щорічно 12 липня українці святкують Петра й Павла. Це одне з найважливіших християнських свят року. Апостоли Петро та Павло мають статус первоверховних - за свій внесок у розвиток християнства. Вважається, що Петро є фундаментом церкви, а Павло - упорядковувачем правил та носієм головних цінностей церкви.
На честь цих святих побудовано чимало храмів. І Луцьк також має храми, які пов'язані з іменами цих апостолів.
КАФЕДРАЛЬНИЙ КОСТЕЛ СВЯТИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА
    Історія луцького кафедрального костелу святих Петра і Павла бере свій початок з XVII століття. Костел будували двадцять три роки, трохи довше споруджували великий триповерховий колегіум, який нині є коледжем. За кілька століть існування костелу він неодноразово перебудовувався: через наслідки пожеж і Другої Світової війни. Більш того: коли в XIX столітті російська влада закривала луцькі костели, чинним залишився тільки цей. А під час розкопок археологи знайшли у землі чимало залишків колишнього оздоблення нижнього костелу, серед них – навіть плитки з єзуїтською символікою.
   У самому костелі збереглося чимало творів мистецтва різних періодів: меморіальні дошки, епітафії. Також на стінах храму збереглися давні італійські полотна й настінні розписи. По периметру у нішах стін знаходиться шість скульптур XVIII століття. А ще у підземеллі костелу збереглися найдавніші на Волині залізні ґрати. Раніше костел входив до оборонного комплексу Луцька: споруди виконували окрім сакральної функції й оборонну. Окрім того, у підземеллі є криниця з питною водою.
  Нині кафедральний костел знаходиться в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» по вулиці Кафедральній.
Цей костел має свою історію та таємниці. Більше дізнатися можете, перейшовши за посиланням:




 



Немає коментарів:

Дописати коментар