Бібліотека - студія "ДіМ"

27 червня 2014 р.

Сутінки у бібліотеці – це не страшно, а весело і цікаво!

Ми знову щось робимо ВПЕРШЕ. Цього разу колектив центральної бібліотеки для дітей організував для дітей міста Луцька «Сутінки у бібліотеці». Маючи досвід проведення подібних заходів для молоді по організації бібліоночі, ми вирішили, що і діти теж мають право знати, що можна робити у бібліотеці, коли наступає надвечір’я. І саме на літні канікули, коли у дітей є багато вільного часу і було заплановане дане дійство.
Зали книгозбірні мали дещо незвичне оформлення: тут і магічна зала книг, і таємна, темна кімната «Потеріана», і представлення книг на тему фантастики, пригод, таємничого і невідомого. Ну але все по порядку. Біля 16 години до бібліотеки почали приходити діти, які зголосились стати учасниками бібліосутінок. Для початку їх чекав квест «Мандрівні перегони Луцьком». Діти, разом з волонтерами, організувавшись у дві команди, вирушили вулицями міста, шукаючи відповіді на питання, що стосувались розташування нових пам’ятників, музеїв, які є у Луцьку. Учасники успішно подолали даний маршрут і отримали чимало корисної і цікавої інформації. Далі, уже у бібліотеці, вони зазирнули до таємної кімнати, де на них чекала вікторина за сторінками найулюбленішого твору сучасних дітей «Гаррі Потер». А тим часом в читальному залі бібліотекарі вели підготовку до проведення «уроків з таємного малювання». Учасникам було запропоновано написати слово, яке в їх уяві, характеризує літо. Але написати його треба було свічкою, а потім помалювати по ньому олівцем, щоб з’явився напис. Заняття виявилось дуже захоплюючим і асоціація літа у дітей це завжди – сонце, вода, канікули. Уроки малювання продовжились уже з використання і новітніх технологій, а саме можливостей інтерактивної дошки. Тут діти створювали «фотороботи» героїв улюблених казок, малювали автопортрети.
Літо це завжди відпочинок, пригоди, мандрівки. От і запропонували організатори дійства, зібратись у так званий туристичний похід. А для цього  необхідно було розстелити і залізти до спального мішка, потім з нього вибратись, запакувати його та каремат у наплічник і одягти на себе. Як виявилось, чимало дітей зовсім незнайомі з цими предметами, але наполегливо долали труднощі. В цьому конкурсі не відставали від хлопців і дівчата. Після такого виснажливого конкурсу, дітей запросили трішки відпочити і насолодитись виступати маленької гімнастки Ані Логініної, неоднарозової  переможниці багатьох міжнародних і Всеукраїнських змагань, яка завітала на бібліосутінки разом з мамою та старшим братом. Неперевершеним був виступ місцевої групи «Айрон-сіті», які продемонстрували танці в стилі брейк-данс, захопивши дітей своєю віртуозністю виконання. Відразу після виступу, діти оточили хлопців і почали розпитувати їх, як і де цьому можна навчитись. По наближенню вже справжніх сутінок, діти зазирнули до магічної зали книги. Там їх чекала бібліотекар Юлія Аркушин, яка запропонувала провести колективні фантастичні оповідки з книг про таємне і магічне. Діти створили коло, і сидячи навколо свічки, розповідали про різні таємничі пригоди, які колись з ними траплялись, або зачитували фантастичні, цікаві уривки з сторінок книг, які були розкладені по колу. Це дуже захопило дітей, та і не тільки дітей, адже поруч з дітьми у бібліотеці залюбки відпочивали і їх батьки. Дійство могло тривати годинами. Але на зміну сутінкам вже надходила справжня ніч. Діти були приємно втомленими, але зачаровані і висловили велику вдячність бібліотекарям центральної бібліотеки для дітей за таку чудову можливість так неймовірно активно і весело провести свій час у бібліотеці.
Вони полишали бібліотеку пообіцявши завтра знову прийти до книгозбірні, сюди де зустрілись і навіть здружились з багатьма дітьми, сюди, де їм цікаво, весело, де їм дуже раді і готові для них створювати ще і ще чимало захоплюючих мандрівок, адже бібліотека намагається працювати для сучасних дітей по сучасному. І тепер, у багатьох з них, асоціація літа буде викликати окрім сонця, води ще і канікули з бібліотекою, книгою.