Бібліотека - студія "ДіМ"

12 червня 2014 р.

Вперше в бібліотеці "Маленький чемпіонат з кіберспорту"

11 червня вперше в бібліотеці, вперше в дитячій, розпочались змагання з кіберспорту - змагання з відеоігор серед читачів центральної бібліотеки для дітей. Хтось скаже це не спорт, хтось скаже це шкідливо, хтось скаже це не цікаво, а для когось це може бути цікавим, корисним і за підтримки і грамотного впливу дорослих, це може бути одним із варіантів відпочинку, розвитку реакції, швидкості, логічного мислення, а колективна гра ще й відчуттям допомоги один одному. Змагання з кіберспорту, у тому числі і міжнародні, проводяться по всьому світі і все більше знаходять своїх прихильників і порозуміння в світовій спільноті.

В нашій бібліотеці вже багато років працює Інтернет-центр з наявними 8 комп’ютерами. З приходом в 2013 році на роботу до бібліотеки системного адміністратора в Інтернет-центр Ігоря Боровського, нещодавнього випускника одного із університетів міста, навколо нього почали групуватися школярі, яких він зумів зацікавити новими можливостями використання Інтернет технологій. Він навчав дітей створювати слайд–презентації, монтувати відеоматеріали, проводив навчання з нескладних завдань програмування. В бібліотеці сформувався невеликий колектив дітей шанувальників віртуальних ігор.

Але кожен приходив сам, і грати самому ставало не так цікаво і захоплююче. Саме Ігор Боровський запропонував провести невеликий турнір під час літніх канікул, коли діти вже вільні від учбового процесу, а в місті не зовсім є куди піти відпочити і розважитись. Була обрана віртуальна гра, проведено декілька тренувань, бо за умовами гри, вона мала бути командною. І ось настав день коли до Інтернет-центру бібліотеки прийшло чимало хлопців, які стали учасниками першого «чемпіонату з кіберспорту». Перед початком гри дітей привітала директор бібліотеки Ніна Бочарова і надала інформацію про розвиток даного спорту в світі і про успіхи українських гравців. Ігор Боровський, як тренер, розповів учасникам про умови та систему проведення змагань, було згруповано 6 команд і представлені їх капітани. І очікувана гра розпочалась. Спостерігаючи за учасниками змагань, можна було лише в деякій мірі порадіти їхньому бажанню перемоги, їх наполегливості і головне за дружнє і справжнє переживання один за одного всіх гравців. Тут були і свої вболівальники, спостерігачі з числа читачів бібліотеки і оплески першим переможцям і дружня підтримка тим, хто на даному етапі баталій отримав поразку. За умовами «маленького бібліотечного чемпіонату» він буде проходити на протязі 4-х днів. У фіналі зійдуться найсильніші команди.

Здавалось незначна подія в рамках міста, але вона має вагомі результати: під час канікул діти знаходяться у безпечному місці - бібліотеці, отримують цікаву і корисну інформацію, вчаться товаришувати і бути командою, вони відчувають піклування і допомогу дорослих, отримують мрію і бажання стати кращими. Адже багато з цих учасників гри є діти з малозабезпечених та неповних сімей, дітей-сиріт. Сьогодні бібліотеки стають сучасними і надають можливість дітям віднайти свою територію у бібліотеці – чи буде це територія цікавих книг, журналів, дитячих творчих студій і майстерок, відео-територія, ігрова чи розважальна, а може це Інтернет-територія. Головне, щоб сучасна бібліотека стала територіє дитинства!