Бібліотека - студія "ДіМ"

15 липня 2014 р.

"Народжені, щоб читати"

Навіть шестимісячна дитина може оцінити красу книги. Особливо якщо її читає ніжним голосом тато чи мама, а дитина сидить на колінах і притискається до батьківських грудей.

Італійські педіатри з Центру здоров’я дитини в цьому переконані. Тому вони дали назву «Народжені, щоб читати» ініціативі, яку поширюють по всій Італії. При співпраці з Культурною асоціацією педіатрів та італійською Асоціацією бібліотек центр поширює культуру читання вголос серед батьків.
На думку лікарів, виграють від цього всі діти. Навіть ті, які здаються занадто маленькими, щоб стежити за змістом історії. Серія публікацій в наукових журналах з педіатрії з 1998 року свідчить про те, що діти, які звикли слухати історії, сидячи на руках у батьків, легше навчаються читати і мають більший словниковий запас. Не кажучи вже про більш міцні і теплі стосунки з мамою і татом.


За словами Алессандри Сіла з Центру здоров’я дитини, у цій ініціативі беруть участь 300 італійських педіатрів. У кабінеті у лікаря батьки можуть дізнатися, які книжки слід читати дітям. Батьки можуть читати ці адаптовані книжки в очікуванні прийому або брати їх додому. Результати проведеного нещодавно дослідження свідчать: лише від 17 до 32% батьків читають дітям вголос. А за даними опитування ІСТАТ (Італійського статистичного інституту), проведеного в 2000 році, 40% дітей у віці від 6 до 10 років за рік не прочитали жодної книги (крім тих, що проходять у школі).