Бібліотека - студія "ДіМ"

28 липня 2014 р.

Прощальні акорди програми "Бібліоміст"

Ось і пройшло 5 років від того часу, як почала діяти програма "Бібліоміст". За цей час було впроваджено багато цікавих проектів та послуг, які потребували нових знань, навичок та досвіду. Бібліотекарі опанували нові технології та мали можливість навчитися користуватися інтернетом. Все це заради того, аби читач прийшов до їхньої книгозбірні та, щоб слово "бібліотека" зазвучало по-новому. Адже, завдяки програмі "Бібліоміст" бібліотеки дійсно стали сучасними: з’явились Інтернет-центри, нові автоматизовані місця, про свої досягнення та набутки висвітлюється інформація на веб-сайтах та блогах, по-новому почали обслуговувати користувачів. Бібліотеки стали не тільки місцем зберігання книг, а дійсними центрами громади.

Так, 24 липня 2014 року, у Києві пройшла заключна IV ярмарка бібліотечних інновацій "Сучасна бібліотека: міст ваш!", на якій було підбито підсумки роботи протягом 5 років. Взяти участь у ярмарку мали можливість і ми, бібліотекарі Луцької міської центральної бібліотеки для дітей. Велику радість мали ми, коли отримали запрошення. Цікавою та насиченною була програма. На церемонії відкриття, яка проходила у "Холі чемпіонів" НСК "Олімпійський", з вітальними словами звернулись Перший заступник Міністра культури України Олеся Островська-Люта та Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко. Про "Ресурси для розвитку українських бібліотек" розповів Матей Новак, директор програми "Бібліоміст".

В ході ярмарку можна було відвідати тренінги, які відбувалися в кімнатах під назвами олімпійського девізу "Citius, Altius, Fortius". Зокрема, Ніна Бочарова, як представник від піар-офісу "Сучасні бібліотеки Волині", брала участь у PR-жахастиках: атмосферна підводка-інтро в стилі С. Кінга, навіть краще: про емоції, які переживає бібліотекар в ситуації, коли треба спілкуватися з журналістами - від жаху перед незвіданим у темряві лісу мікрофонів - до світанку, коли комунікативні бар’єри подолано, і відступає морок. Вікторія Вакунець, як представник Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації, допомагала в організації однієї з секцій, а саме: "Як подолати виклики, що стоять перед бібліотеками". Інна Тимощук брала участь у тренінгах: "Вікіпедія як сучасний інструмент краєзнавця" та була присутня під час тренінгу "PR-жахастики".
Під час ярмарки також було проведено конкурс на найкращий постер.

І у цьому конкурсі наша ЦДБ брала участь. Ми презентували "Знайди свою територію у бібліотеці!". Територія у нашій бібліотеці це своєрідний острів, де можна знайти гори пізнавальних і корисних книг, море журналів для дітей, галявину цікавих ігор і розваг, лагуну творчості, стежину в Інтернет світ, відеокорабель.

Родзинкою ярмарку став конкурс "Супербібліотекар", на якому перемогу здобула молодий бібліотекар з Рівненської області Лариса Лаптєва, яка продемонструвала неабиякі знання та ерудицію.

Під час церемонії закриття Ярмарку було нагороджено переможців конкурсу "Бібліокінофест-3" та конкурсу постерів.
Відвідання ярмарку залишило масу цікавих та позитивних вражень.

На закінчення ярмарку всі подякували організаторам та координаторам "Бібліомосту" за мости співпраці, творчості та взаєморозуміння. Адже завдяки програмі "Бібліоміст" змінився імідж як бібліотек, так і самих бібліотекарів. Бібліотеки ніби прокинулися від сну та зрозуміли, що сучасні бібліотеки - це місце спілкування та розвитку громади.